Fel!

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
SZTEJKI Eötvös József Gimnázium, 6723 Szeged, Csongor tér 1., OM: 200909 ,Tel.: +36 62 547 060


Iskolánk részt vesz a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett HATÁRTALANUL! programban.
SZTE Konfuciusz Intézet

Szeged és Térsége
Eötvös József Gimnázium,
Általános Iskola
Konfuciusz TanteremMicrosoft Innovatív Iskola Program


ECDL
 
Iskolánk csapta a "Migrének", a MIVK Országos Elsősegélynyújtó Verseny Csongrád-Csanád Megyei Fordulóján II. helyezést ért el! 
A fenti eredményen túl elhozták a "Legeredményesebb újraélesztés" különdíjat is!
Eredményükhöz szívből gratulálunk!
 
A csapat tagjai: Volford Dávid, Gróh Eszter, Fodor Szaffi, Hegedűs Alexa, Kozla Dorina.
Felkészítő: Szabóné Tóth Gabriella
 
migrenek 2022

Iskolánk csapata a MIVK Szeged Területi Elsősegélynyújtó Versenyén I. helyezést ért el!

A csapat tagjai: Volford Dávid, Gróh Eszter, Fodor Szaffi, Hegedűs Alexa, Kozla Dorina. Felkészítő: Szabóné Tóth Gabriella

Gratulálunk!

oklevel 2022 voroskereszt 
oklevel 2022 voroskereszt 2

 

Iskolánk csapata az Országos Elsősegély-ismereti Verseny döntőjében az 5. helyet szerezte meg. Gratulálunk!

A csapat tagjai: Nagy Kolos, Olasz Anna, Sáringer Gabriella

Felkészítő: Szabóné Tóth Gabriella

 201805 Orszagos Elsosegely 5

 

201805 Orszagos Elsosegely 5 okl

 

Iskolánk csapata a MIVK Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjében III. helyezést ért el!

2017 elsosegely donto III hely 1

A csapat tagjai: Hevesi Anasztázia, Olasz Anna, Sáringer Gabriella, Hutton-Mills Maya, Nagy Kolos; Felkészítő: Szabóné Tóth Gabriella

 

Gratulálunk!

MIVK XIV.HIV/AIDS prevenciós versenyen iskolánk csapata az országos döntőig menetelt, ahol az előkelő 4. helyezést érte el! Gratulálunk!
 
 
2016 AIDS donto
 
 
Csapattagok (balról jobbra): Nagy Kolos, Maya Sade Hutton Mills, Szabóné Tóth Gabriella (felkészítő), Olasz Anna

Az MIVK által szervezett XIV. HIV/AIDS versenyen az iskolánk csapata bejutott az országos döntőbe. Gratulálunk!

Csapattagok: Maya Sade Hutton Mills, Olasz Anna, Nagy Kolos

Felkészítő: Szabóné Tóth Gabriella

Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 95. születésnapja alkalmából rendezett IVK-Rally versenyen az Eötvös Gimnázium csapata 1. helyezést ért el! Gartulálunk!

IVK Rally 2016

Csapat tagjai: Olasz Anna, Nagy Kolos, Maya Sade Hutton-Mills, Böröcz Tilda, Szirovicza Eszter. Felkészítő: Szabóné Tóth Gabriella

Csongrád megye két csapattal képviseli magát az Országos HIV/AIDS Prevenciós Verseny döntőjén december 1-én. A szegedi Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola Kaszás csapata (ők nyerték meg az országos online fordulót) valamint a csongrádi Batsányi János Gimnázium Pánikűzők csapata. Gratulálunk nekik az eddig elért eredményhez és nagyon sok sikert kívánunk a megmérettetéshez!

HIV-AIDS Prevencios Verseny donto

Acsai Borbála, Cser Luca, Szabóné Tóth Gabriella, Molnár Máté, Farkas Franciska, Sipos Réka és Maszlag Annamária

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt bázisiskolája


Iskolánk 2009. decemberben pályázta meg a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt bázis iskolája címet, melyet 2010 tavaszán nyert el. Ekkor egy iskolai ünnepség keretében az akkori országos elnök Gruber Roland hozta el azt az emléktáblát, mely a bázisiskola címünket jelképezi.

A gimnázium ekkorra már legalább 10 éve szoros kapcsolatban állt a Csongrád Megyei Ifjúsági Vöröskereszttel, és a szervezettől jövő biztatás hatására és az iskolavezetés egyetértésével szorosabbá tettük kapcsolatunkat. Tevékenységünket kezdetben az időközben országos elnökké választott volt diákunk Buknicz Ivett segítette.

Read more ...

„A gondolkodás legyen pozitív!”

DECEMBER 3.  HÉTFŐ
Az AIDS napi megemlékezés az Eötvösben a Vöröskeresztes diákok közreműködésével

A megemlékezés formái:
A szünetekben a QUEEN együttes számai fognak szólni Freddie Mercury emlékére, aki az AIDS egyik leghíresebb áldozata
A szünetekben két helyszínen a porta előtt és a 39-es teremnél AIDS-totó kitöltésével tesztelhetitek le tudásotokat. A helyes megoldásokért apró ajándékok járnak. A vöröskeresztesek várnak benneteket a standoknál
A 39-es terem ezen a napon átváltozik „az AIDS áldozataira emlékező terem”-mé. A szünetekben nyitva lévő teremben kivetítőn nézheted meg a leghíresebb áldozatokról készült híradásokat.
A nagyszünetben az emeletre várjuk az AIDS betegekkel szolidaritást érző tanárokat és diákokat. 10.25-től rövid megemlékezést tartunk Bárkányi Evelin közreműködésével, és részt vehettek az AIDS áldozatainak emlékére történő mécses gyújtásban, ahol az AIDS ellenes mozgalom jelképét az AIDS szalagot rakhatjátok ki. A mécses gyújtásban részvevők kérhetik az AIDS piros szalag kitűzését, a nap jelképeként. Mottó: Hozz egy mécsest!

Előadás a TIK-ben
25-30 fő önként jelentkező diák lehetőséget kap, hogy részt vegyen az orvostanhallgatók által szervezett AIDS napon
Indulás: 13.15-kor a porta elől (10-es busz)
Kísérő tanár: Kapásné Pleskó Andrea
A program: 13.45-kb.14.30-15 óra
A beszélgetést Liebermann Márta vezeti, aki a PLUSS egyesület tagja. Az egyesület egy önsegítő csoportot alkot, mely a magyarországi HIV pozitívokat fogja össze. Őszintén és nyíltan tabuk nélkül beszél az életéről, és arról, hogy a társai miként lettek hordozók, és miként élik meg mindennapjaikat.
Természetesen más programokon is részt vehetsz ott. (beszélgetés a felelős szexről, HIV-szűrés)
Előzetes jelentkezés Kapásné Pleskó Andreánál

 

 

 

   

Az AIDS kezelése a tudomány jelenlegi állása szerint


aidsA betegség, amely feltehetően Afrikából és a Karib-szigetek felöl terjedt el, 1981-ben vált ismertté. A betegség a mai napig gyógyíthatatlan, kezeléssel is csak az emberek élettartama hosszabbítható meg.
Egy 2010-ben megjelent cikkben arról olvashatunk, hogy az amerikai kutatók két antitestet fedeztek fel, melyekkel a HIV-vírus ismert törzsének kilencven százalékát képes közömbösíteni laboratóriumi körülmények között. Az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi kutatási központjának, a National Institutes of Health-nek tudósai felfedezték a VRCO1 és a VRCO2 antitesteket, amelyek képesek megakadályozni, hogy a HIV törzsének többsége megfertőzze az emberi sejteket. Az NIH virológusai fényt derítettek arra, hogy a két említett antitest természetes úton termelődik a HIV-pozitív ember szervezetében. A HIV módosított fehérjéje adhatja az alapot a védőoltás kifejlesztésére. A védőoltás lehet tapasz is, amivel nanomedicinát juttatnak a szervezetbe. A „mozaikvakcina” képes lenne alkalmazkodni folyamatosan a mutálódó vírushoz.

Read more ...

 

   
Év elején megújítottuk iskolánk vöröskeresztes csapatának működését.  12 új tag csatlakozott hozzánk a 9-es diákok közül, vegyesen minden osztályból. A régiek többsége is együtt szeretne dolgozni velünk. A diákvezető Borsi Bettina 12. C osztályos tanuló és a szociális csoportnak két felelőse van: Horesnyi Rebeka és Szécsi Kitti. Mivel a diákok többsége a facebook-on van fenn, ezért itt hoztunk létre egy zárt csoportot, ahol üzenni tudunk egymásnak. Jelenleg 28 fő diák van a körben és 4 felnőtt segítő. Ehhez bármikor lehet csatlakozni és a munkába bekapcsolódni.

Read more ...

A Magyar Vöröskereszt Szeged Területi Szervezete másodszor rendezte meg nálunk elsősegélynyújtó versenyét 2012. április 12.-én csütörtökön 14-17 óráig. Iskolánk vöröskeresztes tanulói nem csak a versenyzők, hanem a segítők közt is megállták helyüket. A rendezvényre a földszinti termekben és a gyakorlati elsősegélynyújtásra részben az iskolaudvaron került sor. Az időjárás szerencsére megkegyelmezett, hiszen Buknicz Ivett udvaron eljárt „naptánca” sikeresnek bizonyult, így nem kellett szakadó eső miatt beköltöztetni a baleseti szimulátorokat az iskolaépületbe.

Kiemelem iskolánk „Gumikesztyű” csapatának teljesítményét, akik 9.-es ifjú vöröskeresztesekből álltak. Ők az iskolai házi forduló után a 9. C csapatával megmérkőzve vívták ki a területi versenyen indulás lehetőségét. Csapatunk az idősebb versenytársak mellett az előkelő III. helyezést vívták ki, mely reményt ébreszt a későbbi sikeres szereplésükre, hiszen még 3 évig iskolánk tanulói. A csapat tagjai: Rácz-Komlósi Soma, Buknicz Inez, Horesnyi Rebeka, Kucsora Beatrix 9. C osztályos tanulók és Novkov Zorán, aki a Kossuth Zsuzsa Szakközépiskola tanulója. A felkészítők Szabóné Tóth Gabriella védőnő és Kapásné Pleskó Andrea vöröskeresztes tanár voltak. Iskolánk diákjai igazgatói dicséretben részesültek.

Read more ...

 

Az SZKTT Eötvös József Egységes Gimnázium az idei tanévben 2012. március 24.-én szombaton tartotta egészségnapját. A rendezvénnyel párhuzamosan tartottuk a „Nap” egyéb programjait, hiszen a Diáknapi játékos vetélkedőt és az Eötvös napi múzeumlátogatásra is ezen a délelőttön került sor.

            A program szerint a megnyitóra az iskolaudvaron reggel fél kilenckor került sor az osztályok felsorakozásával. A „Nap” rendezvényeit Dr. Gera Tibor főigazgató úr nyitotta meg. 8.45-9.30-ig minden osztály egészségvédelmi foglalkozáson vett részt. Az osztályokból két-két fő vett részt azon a bűnmegelőzési kiállítás megnyitón és előadáson, melyet Nagy Pál a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendőr őrnagya tartott a „Lépésről lépésre” bűnmegelőzési kiállítás kapcsán. A vándorkiállítás egy héten keresztül volt megtekinthető tanulóink számára. A programok közül kiemelem a 9. osztály vöröskeresztes vetélkedőjét, ahol 9. - es vöröskeresztes diákok tartottak a párhuzamos osztályokban. A vállalkozó diákok az iskolai vöröskeresztes csapat aktív tagjai voltak. Borsi Bernadett Vöröskeresztes diákelnök és jómagam készítettük fel őket a vetélkedő forgatókönyvének betanításával. A 9. A-ban Olasz Ági, Kovács Eszti és Herpai Ildi vezette a vetélkedőt. A 9. B-ben Gyuris Gabi és Bagi Niki szorgoskodtak, a 9. C-ben Rácz –Komlósi Soma és Horváth Gabi teremtettek jó hangulatot. Buknicz Inez és Kucsora Beatrix a 9. D-ben mozgósította az osztály erőit minél jobb teljesítményre. A győztes osztály a 9. B lett, jutalmuk egy finom csoki torta volt. A versenyről honlapunkon látható képek mutatják a remek hangulatot. A vöröskeresztes segítők közül kiemelem még Horesnyi Rebekát, Szlanyinka Zitát, akik a véradásnál, ill. a Tappancs Alapítvány standjánál segédkeztek. Az említett diákok mindegyike igazgatói dicséretben részesült, hiszen a szabad programoknak is aktív vezetői voltak. A többi osztályban változatos témákban hívtunk szakembereket, pl. orvostanhallgatókat, a Tappancs Alapítvány önkéntesét, Varga Juditot, aki kis filmet vetített az állatvédelemről, majd a téma kapcsán vetélkedtek a 11. A diákjai. A Drogambulancia munkatársai közül Nagy Katalin és Jeddi Márton a droghasználat törvényi következményeiről beszélgettek diákjainkkal. Grácin Márkó három csapatnak is előadta nagysikerű grafológia alapjairól szóló előadását. „A Hely” klubba három csapatban mehettek át osztályaink, ahol Habina Péter és Zelenai Károly várta diákjainkat és az alternatív szórakozási lehetőségeket mutatták meg számukra. Munkánkat segítették a kistérségi pszichológusok, Gárdián-Váradi Nóra problémamegoldó-, Pálkúti Adrienn pedig relaxációs foglalkozást tartottak. Tavaly végzett diákunk Widóczy-Lövey János a Zeneterápiáról tartott érdekes előadást.

Read more ...

A VÉRADÁS TUDNIVALÓI

A véradás az a segítségnyújtás, amikor önkéntesen, saját vérünkből csekély mennyiséget más személy számára felajánlunk úgy, hogy az alkalmas legyen a beteg gyógyítására.

  • Véradó lehet mindenki, aki egészséges betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kg.
  • Nők évente háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie
  • A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe
  • A véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt.
  • Fontos a véradás előtti folyadék fogyasztás mely segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában és, ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben az erek teltebbek, a véna jobban látható, gyorsabb a vérvétel.
  • A vérsejteket, (vörös és fehérvérsejt, vérlemezkék) és plazmát tartalmaz, mely a vér folyékony része.

Read more ...

Ideje: március 24. szombat 9.30-12.00 óraveradas

Helye: Eötvös József Gimnázium 11-12. terem

Kikre számítunk?

  • Önkéntes 18 évet betöltött 11-12.-es diákjaink
  • Iskolánk tanárai, technikai dolgozói
  • Iskolánk diákjainak rokonai, ismerősei, barátai
  • A kistérségi tagintézmények dolgozói

Read more ...

 

10. helyezés az országos AIDS versenyen

 

 aids   Iskolánk vöröskeresztes diákjai az idén is elindultak a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt internetes fordulóján, melyen megyei második helyezést értek el. Ezzel megismételtük tavalyi eredményünket, de a szerencse kedvezett, hogy az idén bejutottunk az országos AIDS döntőbe is, ahol 19 csapattal mértük össze tudásunkat. A csapat tagjai Czirok Teréz 10. A, Tóth Ninett és Szász Evelin 10. C osztályos tanulók voltak.
   A felkészülés a Vöröskereszt honlapján kiadott szakmai anyag alapján történt Szabóné Tóth Gabriella védőnő irányításával. Emellett AIDS ellenes pólóval és plakáttal is kellett készülni, melynek tervezésébe besegítettek a média fakultációs diákok és Nagy Károly tanárúr. Ezen kívül Krizsán Sándor az AIDS vírus jellemzőit vette át a lányokkal. Kapásné Pleskó Andrea a verseny menedzselését végezte. A team munka eredménye lett ez a szép eredmény, ahol többségében magasabb évfolyamos diákokkal mérkőztek meg a lányok.  

Read more ...

 

Sólyom utcai karácsonyi foglalkozás – 2011. december 16.

csengettyu                                                         vorokereszt

December 16.-án egy vöröskeresztes csapattal voltunk a Sólyom utcai gyerekeknél kézműves foglalkozást tartani. Az iskolában csapatunkat szívesen fogadták: üdítővel és karácsonyi hangulatot teremtve szaloncukorral kínáltak.
A légkör nagyon jó volt, és a gyerekek is aranyosak voltak, nekik is tetszett, amit készítettek. Lehetett gyertyás üdvözlő lapokat, angyalkás karácsonyfadíszt, fenyőt mintázó szalvétagyűrűt, dekopázs technikájú képet készíteni és karácsonyi ajándékkockát hajtogatni színes csomagolópapírból. Három ajándék elkészítése után szaloncukrot kaphattak tőlünk, mely nagyon ösztönzőleg hatott rájuk.   Néhányuk már ismerős volt tavalyról, azóta sokat nőttek. Mindenki barátságos volt: miközben segítettünk nekik bemutatkoztak, és ha megint találkoztunk integettek, mutatták büszkén miket csináltak még. Csodálatos volt, ahogy láttuk a lelkesedést az arcukon és mi is rádöbbentünk mennyi szeretet van bennük. Csomózni ugyan nem tudtak, de ha erre került sor, nem csüggedtek inkább bátran segítséget kértek.
Olyan sikeres volt az egész program, hogy szinte nem is volt elég az alapanyag, amit vittünk, még készítettek volna tárgyakat. Mikor véget ért a foglalkozás, látszott maradnának még, de jöttek értük a szüleik. Legközelebb húsvét előtt látogatjuk meg őket és próbáljuk megörvendeztetni egy újabb alkotó kézműves foglalkozással.

Read more ...

 

2011. november 21. Füstmentes nap iskolánkban

 fustmentes

 

Egy szürke hétfői napon szerettük volna megmozgatni kicsit diákjainkat a füstmentes nap alkalmából. Az ötletet a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Intézet Egészségfejlesztési Osztályának munkatársától, Tóth Erikától kaptuk, aki dohányteszttel és a 10. A-ban tartott foglalkozással segítette felhívni a figyelmet a dohányzás káros hatásaira.

Read more ...

Képek iskolánk életéből

randomkep- (67).jpg randomkep- (61).jpg randomkep- (54).jpg randomkep- (21).jpg randomkep- (50).jpg randomkep- (47).jpg randomkep- (31).jpg randomkep- (39).jpg randomkep- (8).jpg randomkep- (43).jpg randomkep- (29).jpg randomkep- (63).jpg randomkep- (58).jpg randomkep- (12).jpg randomkep- (36).jpg randomkep- (28).jpg randomkep- (52).jpg randomkep- (49).jpg randomkep- (15).jpg randomkep- (16).jpg randomkep- (38).jpg randomkep- (24).jpg randomkep- (41).jpg randomkep- (55).jpg randomkep- (62).jpg randomkep- (46).jpg randomkep- (57).jpg randomkep- (3).jpg randomkep- (20).jpg randomkep- (1).jpg randomkep- (32).jpg randomkep- (66).jpg randomkep- (19).jpg randomkep- (53).jpg randomkep- (27).jpg randomkep- (7).jpg randomkep- (59).jpg randomkep- (13).jpg randomkep- (25).jpg randomkep- (35).jpg randomkep- (40).jpg randomkep- (11).jpg randomkep- (48).jpg randomkep- (45).jpg randomkep- (56).jpg randomkep- (64).jpg randomkep- (30).jpg randomkep- (37).jpg randomkep- (33).jpg randomkep- (22).jpg randomkep- (60).jpg randomkep- (18).jpg randomkep- (65).jpg randomkep- (17).jpg randomkep- (51).jpg randomkep- (4).jpg randomkep- (5).jpg randomkep- (9).jpg randomkep- (6).jpg randomkep- (42).jpg randomkep- (34).jpg randomkep- (10).jpg randomkep- (2).jpg randomkep- (26).jpg randomkep- (23).jpg randomkep- (14).jpg

Copyright © 2023 SZTEJKI Eötvös József Gimnázium Minden jog fenntartva .